Ann-Sofi Rein och Sten Rein

(Omdirigerad från Sten Rein)

Foto: Privat

Ann-Sofi Landelius var dotter till överläkaren Emanuel Landelius och hans hustru Gertrud, född Alexandersson. Hon föddes den 21 april 1915 och växte upp i Hudiksvall och Gävle och gick bort den 19 september 2006. Från 1935 läste hon litteraturhistoria och engelska i Uppsala. För en tid var hon då engagerad i Oxfordrörelsen. Hon drömde tidigt om en författarbana och sökte sig efter studierna till förlagsvärlden och anställdes vid Norstedts förlag. Senare var hon redaktionssekreterare för Bonniers tidskrift All världens berättare. Hon debuterade som översättare 1946 med en barnbok i Gebers serie Robinsonböckerna. Annars var det främst tillsammans med maken, Sten Rein, som hon skulle göra avtryck som översättare.

Sten Rein var född den 24 juli 1918. Han kom från Stockholm och hade vuxit upp på Södermalm som son till kamrer Erik Rein och dennes hustru, slöjdlärarinnan Thyra Rein, född Ström. Han hade studerat litteraturhistoria och nordiska språk och skulle senare disputera med en uppmärksammad avhandling om Hjalmar Söderbergs Gertrud. Studier kring ett kärleksdrama (1962).

Tillsammans fick paret Rein en son 1956. De bosatte sig med tiden i Bromma.

Det var framförallt under de första efterkrigsåren som Ann-Sofi och Sten Rein var verksamma som översättare. Huvudsaklig uppdragsgivare var Albert Bonniers förlag, för vilka de gemensamt översatte ett tjugotal titlar 1948–1957. Flera verk var av den populära amerikanska deckarförfattaren Craig Rice (pseud. för Georgiana Walker Craig), detta i titlar som Död man hälsar på (1950) och Lik förbannat (1954). Det var lättsam spänning, underhållande och kravlös och – med tanke på de många nytrycken – för förlaget säkert en viktig inkomstkälla som kunde försörja andra, mer prestigefyllda titlar. Översättningstakten var mycket hög, och möjligen var Ann-Sofi Rein den mer verksamma av de två; åtminstone var produktionen särskilt intensiv under den tid i början på 1950-talet då hon följde med maken till hans anställning vid svenska ambassaden i Washington som lärare i svenska.

Efter 1955 började Ann-Sofi Rein arbeta för Sveriges Radios kulturavdelning och var vid flera tillfällen en uppskattad sommarvärd i radio. År 1965 gav hon ut en egen barnbok, Sommaren med flotten. Sten Rein verkade som lektor i svenska och historia i Kärrtorp och Norra Latin. Han avled den 12 februari 1975.